Tags

, ,

Ce fel de riscuri implică alegerea greșită a poantelor?

În primul rând, este ciudat să lucrezi cu astfel de poante și să nu-ți dai seama că nu ți se potrivesc. E ca și cum ai purta o pereche de pantofi obișnuiți care îți vin prea mici sau prea mari, care te jenează. La fel se întâmplă și în cazul poantelor: când o elevă simte că nu poate executa corect mișcările din cauza poantelor, atunci le schimbă. Când mușchii, picioarele și tot corpul sunt pregătite pentru a sta pe poante, durerea fizică apare odată cu  bătăturile sau bășicile.

Poantele se folosesc doar pentru anumite mișcări din baletul clasic? Ce efect presupune folosirea poantelor pentru aceste mișcări?

Poantele nu se folosesc doar pentru anumite mișcări; ele sunt o condiție pentru a dansa baletul clasic. Pentru a sta pe vârfuri, adică pe degetele picioarele, este necesară o pereche de încălțăminte specială, adică poantele. Balerinele sunt deosebite prin dansul pe poante, care este cel mai celebru și tradițional în baletul clasic. Rolul unei balerine nu ar putea fi același fără prezența unor poante, element care le diferențiază de alte dansatoare, le conferă grație și farmec. Apariția lor pe poante, în fața publicului, le tranformă în ființe supranaturale, eterice și fantastice.

Puteți recomanda un magazin sau un loc de unde balerinele pot cumpăra poante de calitate?

Elevele mele nu merg neapărat la un magazin, ci își aleg poantele în funcție de marca potrivită pentru forma picioarelor lor. Din fericire, există magazine de articole de dans care vând absolut toate mărcile de poante existente pe piață la ora actuală. Însă, dacă plecăm în alte țări, profităm și cumpărăm articole de balet de acolo.

Unii experți afirmă că fabricarea poantelor în Spania nu a ajuns să fie consolidată și că adevărații artiști se află afară. Dvs. ce părere aveți?

În Spania, studiul baletului clasic nu este o tradiție, așa cum se întâmplă în alte țări europene, Asia sau chiar Statele Unite. Pentru toate aceste locuri, baletul e ceva firesc, este tradiție. Din păcate, în Spania  situația e alta. Iar acest lucru se reflectă în toată industria baletului, inclusiv în metodele de fabricare a poantelor.

 

Foto și text

Citește și ”Rolul poantelor în baletul clasic (I)” , ”Rolul poantelor în baletul clasic (III)”