Tags

,

Foto

După plecarea lui Fokine din companie, Nijinsky devine principalul coregraf. Deja demonstrase talentul său ca dansator. Rolurile din Petrushka și Le Spectre de la Rose rămân surse de primă mână pentru balerinii care i-au urmat. Saltul final din Le Spectre de la Rose era cel mai așteptat moment al serii. În 1909 Nijinsky își face apariția la Paris împreună cu Les Ballets Russes. Nimeni nu auzise de el, însă după două săptămâni se transformă în ”zeul dansulu”, cum presa și publicul îl numesc.

Nijinsky – copilăria

Nijinsky a avut o copilărie dificilă. De origine poloneză, se naște la Kiev, în Rusia, în 1889. Este purtat de mic, împreună cu frații săi Bronislava și Stanislav, prin turneele de balet ale companiei părinților săi. Tatăl său îl învață pozițiile elementare din balet și are apariții mici pe scenă, încă din copilărie. Tatăl lor îi părăsește mai târziu pentru o altă femeie, iar mama lui este nevoită să renunțe la carieră, dedicandu-se copiilor. În 1898, Vaslav este admis la Școala Imperială de Dans cu numai nouă ani, selecționat dintre cinsprezece elevi. Termină studiile cu doi ani înainte de vârsta de optsprezece ani, datorită geniului său ca balerin. Intră direct ca solist la Mariinsky și are reprezentații la Bolshoi ca invitat. Nijinsky scrie în jurnalul său că a fost lansat în societate prea devreme, el neștiind cum să se îmbrace și cum să acționeze.

Cum îl cunoaște pe Diaghilev

La optsprezece ani, Nijinsky era amantul prințului Pavel Lvov. Acesta îl ajuta financiar, iar mama lui acceptă ajutorul din cauza situației de mizerie în care se găsea. Balerinul mărturisește în jurnal că îl iubea foarte mult pe prinț. Însă, după ce Lvov se plictisește de el, decide să-l trimită la Diaghilev. Impresarul recunoaște talentul lui Nijinsky, dar avea deja un contract cu Mariinsky. Momentul oportun pentru el va fi concedierea lui Nijinsky din Mariinsky. Nijinsky își va face apariția pe scenă fără pantalonii scurți, purtați în vremea aceea, ceea ce va duce la concedierea lui. Contagiat de o boală gravă, în urma căreia credea că va muri, Nijinsky se sperie și acceptă contractul în Les Ballets Russes. Intră direct în repetițiile pentru primul turneu la Paris, cu roluri alături de Karsavina și Pavlova.

Prima apariție la Paris

În 1909, Nijinsky debutează în Pavillon d`Armide, Les Sylphides, Le Festin și Cleopatra, la teatrul Châtelet din Paris. În al doilea sezon, legenda lui deja începe să se scrie singură. A făcut roluri care niciodată nu au putut fi interpretate așa cum el o făcea. O apariție exotică, plin de forță, un corp masiv și plin de mușchi, dar în același timp frumos și grațios, balerinul era inspirație pentru toate tipurile de artiști. Tot Parisul lua parte la serile de balet pentru a se convinge de gloria lui Nijinsky, de care făceau propagandă toate ziarele.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements