Tags

, , , , , ,

Vineri, 21 septembrie, la ora 19.00, se deschide stagiunea de balet la Opera Națională București cu Don Quijote.

Don Quijote este un balet vesel, plin de culoare, în trei acte, bazat pe capitolul XIX din al doilea volum al cărții ”El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha”, de Miguel de Cervantes. Muzica este compusă de Ludwig Minkus, iar coregrafia originală îi aparține lui Petipa, care modifică de mai multe ori dansul. În 1900, Alexandr Gorski reconstituie opera, plecând de la versiunile lui Petipa, iar spectacolul a fost primit foarte bine de public. Argumentul baletului are în plin plan iubirea dintre Kitri și iubitul său, Basilio. Alături de cei doi, trec prin numeroase aventuri Don Quijote și Sancho Panza. Baletul a avut premiera mondială pe 26 decembrie 1869, la Teatrul Bolshoi din Moscova, la cererea Teatrelor Imperiale din Rusia.

ONB aduce în fața publicului acest balet pe 29 aprilie 2012, cu Ovidiu Matei Iancu și Mădălina Stoica în roluri solistice, iar seara premierei a fost una plină de succes. Vineri vor fi în roluri solistice Andra Ionete (Kitri) și Bogdan Cănilă (Basilio), sub conducerea muzicală a dirijorului Ciprian Teodorașcu.

Puteti urmări în filmuleț secvențe de la repetiții, dar și un scurt interviu al coregrafului Jaroslav Slavický, cel care a conceput regia și adaptarea coregrafică după versiunea clasică a lui Petipa și Gorski, pentru ONB.

Don Quijote ONB

Fotografii de la seara premierei.

Sursa