Tags

, , , , , , , , ,

Acest post este dedicat amatoarelor de balet, celor care intră la mine pe blog în căutarea sfaturilor pentru alegerea poantelor de balet. Sper să vă fie de folos informațiile și să vă fie cât mai ușoară alegerea poantelor de la magazin.

Să începem cu puțină istorie a poantelor

Prima apariție a balerinelor pe vârful poantelor a avut loc în 1796, în baletul ”Cefiro și Flora”, creație a lui Charles-Louis Dedelot. Balerinele se opreau în poante pentru câteva momente, susținute de sfori care le ajutau la păstrarea echilibrului. În 1813, maestrul de balet Jean François Coulon lucrează prima dată în flexibili (înlocuitori pentru pantofii cu toc) cu balerina Genevieve Gosellin, iar în 1820 repetă procedeul cu o altă elevă, Amelia Brugnoli. Dar cea care introduce pantofii de balet cu întărituri este Marie Taglioni, acum 180 de ani, în baletul La Sylphide, de la Opera de la Paris. Prin introducerea poantelor, Taglioni schimbă percepția balerinelor în ochii publicului, transformându-le, pe scenă, în vietăți parcă imateriale, etere, candide.

Sursa foto

Ce model de poante să alegi

Astăzi există zeci de firme de poante, după cum puteți observa pe internet sau la magazinele pentru articole de balet: Sansha, Bloch, Gaynor Minden, Capezzio, Grishko, Freed, etc. În funcție de model, culoare, marcă sau accesorii, ele au și un preț. Care este cea mai bună marcă? Cea mai bună marcă este cea care se potrivește piciorului vostru. De aceea prima condiție în cumpărarea poantelor este să le alegeți personal(cel puțin prima dată), la magazin. Este foarte bine să probați cât mai multe modele pentru a vedea care vi se potrivesc și în care vă simțiți cel mai bine. În funcție de marcă și model, poantele de balet au o numerotare, care poate indica atât lungimea piciorului, cât și lățimea. De exemplu, eu folosesc poante marca Sansha, modelul Recital 9W. Cifra 9 indică lungimea, iar litera W indică lățimea piciorului. Marca Sansha are diverse modele: Recital, Etudes, Ovation, Legende, Debutante, Partenaire, Soprano, etc. Poantele trebuie probate cu un ciorap dres și un protector pentru degete. Cereți ajutorul vânzătoarelor de la magazin, ele ar trebui să știe, deși eu am întâlnit și vânzătoare care nu cunoșteau aceste amănunte. Un alt aspect important este lățimea vârfului poantelor. Dacă ele sunt înguste, atunci nu oferă prea multă stabilitate; sunt destinate profesioniștilor, celor care execută multe piruete. Botul poantelor trebuie să fie cât mai lat pentru începători sau pentru cei care mai au nevoie să lucreze echilibrul. După alegerea poantelor, trebuie să cumpărați o pereche de protectoare, panglici și elastice. Unele mărci îți oferă aceste accesorii la cumpărarea poantelor. Protectoarele pentru degete sunt și ele din mai multe tipuri de material: silicon, burete presat, etc. Trebuie să le alegeți în funcție de cum vă simțiți cu ele în poante. De exemplu, protectoarele de silicon sunt cele mai recomandate. Se spune că aceste protectoare nu se strică în timp, iar prețul lor poate fi la fel cu cel al poantelor. Personal, nu pot folosi aceste protectoare lăudate de toată lumea pentru că mă dor foarte tare vârfurile atunci când mă ridic în poante. Eu folosesc protectoarele de burete presat, pe care le schimb mai des. Frecvența schimbării protectoarelor ține de modul în care lucrați pe poante, cât timp, sensibilitatea fiecăreia. Nu vorbim acum de profesioniști, pentru că acolo este altă situație. Unele persoane folosesc leucoplast pe degete pentru a evita rănile, vată sau dresuri înfășurate pe vârfuri. Ca accesorii, există și materiale din piele, special pentru a fi lipite pe boturile poantelor, pentru evitarea alunecării pe podeaua de lucru. Foarte important este să vă sfătuiți și cu profesorii voștri care vor avea învățături pentru voi din proprie experiență. Tot la profesori sau colege, după caz, apelați pentru a învăța să vă coaseți panglicile și apoi să le prindeți pe glezne. Mai jos aveți un filmuleț în care vă arăt cum să vă puneți poantele în picioare și câteva fotografii cu accesorii.

În următorul material veți citi despre tehnicile folosite de balerinele profesioniste pentru înmuierea poantelor și vă voi pune câteva filmulețe cu fabricarea poantelor și alte metode de utilizat.
 

Sursa pentru Istoria poantelor: Danza Ballet, numărul 4, iunie 2012.

Advertisements