Tags

, , , , , , , , , ,

Nureyev Le Ballet

Sursa foto

Astăzi încep rubrica ”Baletul săptămânii” pe care o voi actualiza în fiecare week-end, postând un balet. Pentru azi am ales trei balete, ca pentru premieră, avându-l ca solist pe Rudolf Nureyev:

Petroushka, cu premiera la Teatrul Châtelet de la Paris, în 1911, pe muzica lui Igor Stravinsky, coregrafia Mikhail Fokine, interpretat de Vaslav Nijinsky;

Spectre de la Rose, cu premiera la Teatrul Monte Carlo, în 1911, pe muzica lui Carl Maria von Weber, coregrafia Mikhail Fokine, interpretat de Vaslav Nijinsky;

L’apres’midi d’un faune, cu premiera la Teatrul Châtelet, în 1912, pe muzica lui Debussy, coregrafia Vaslav Nijinsky, interpretat de Vaslav Nijinsky.

Variantele pe care le propun îi aparțin lui Rudolf Nureyev, în colaborare cu Joffrey Ballet, despre care critica spune că are cea mai bună interpretare, după original. Înaintea fiecărui balet se pot urmări interviuri ale lui Nureyev, unde vorbește despre Nijinsky, cel pe care l-a admirat de-a lungul vieții și pentru care a adus acest tribut.

Tribute to Nijinsky

Advertisements