Tags

, , , , , , ,

The Dying Swan este emblema legendarei balerine, Anna Pavlova, o variație creată pentru ea de balerinul și coregraful Mikhail Fokine în anul 1905. Când Anna Pavlova îi cere lui Fokine un solo pentru o gală, coregrafului îi vine ideea dansului, inspirat de personalitatea balerinei, mai mult dintr-o improvizație, în timp ce amandoi dansau în fața oglinzii. Filmul Anna Pavlova: A woman for all time surprinde scena cu cei doi într-un studio, în timp ce Fokine sugerează starea pe care trebuie s-o aibă balerina în rolul lebedei: publicul trebuia să recunoască în ea (lebada) teroarea din fața morții și imposibilitatea de a se salva. Trebuia să plutească pe poante în pas de boureés, mișcându-si brațele liber. Chiar Fokine oferă detalii despre acest moment în revista Dace Magazine:

A fost aproape o improvizaţie. Am dansat în faţa ei, ea era chiar în spate. Apoi ea a dansat iar eu m-am plimbat în jurul ei, curbându-i braţele şi corectând detalii ale pozei. Înainte de această compoziţie, fusesem acuzat că privilegiez dansul fără poante, că resping dansul pe vârfuri în general. Moartea lebedei fost răspunsul meu la aceste critici. Acest dans a devenit simbolul noului balet rus. A fost o combinaţie de tehnică şi expresivitate; o dovadă că dansul poate şi trebuie să satisfacă nu numai ochiul, dar, prin intermediul ochiului, să pătrundă în suflet.

Se crede că Fokine a fost îndrăgostit de Anna, spre disperarea lui Diaghilev, căruia îi plecau toti coregrafii din companie cu gândul de a se căsători. Nijinsky notează, de altfel, în jurnal, că Pavlova nu avea aceleași idei despre balet cu Diaghilev, așa că balerina decide să își deschidă propria școală. Astfel, drumurile celor doi se despart.

Deși viariația nu include mișcări complexe din balet, nu orice balerină îndrăznește să interpreteze acest rol. De-a lungul anilor au fost puține cele care au reușit să iasă pe scenă arătând eleganța, puritatea, frumusețea și perfecțiunea care conferă esența unei balerine, toate cuprinse în această absolută creație.

În opinia mea, aceste balerine sunt: Natalia Makarova, Maya Plisetskaya și Uliana Lopatkina.

Sursa foto si text

Advertisements