Tags

, , , , , , , ,

Zelensky și Polunin

De-a lungul vieții lui, Polunin a avut tendința de idolatrizare a bărbaților-eroi din viața lui: profesorul de gimnastică sau Zelensky, modelul pe care îl studia la școală. Cei doi au mai vorbit în trecere la o gală de la Paris, cu doi ani în urmă, însă Polunin, ca oricare balerin tânăr, a fost intimidat de prezența lui Zelensky, despre care se spune că îi este apropiat lui Vladimir Putin și are mulți prieteni oligarhi. Când cei doi au stabilit o întâlnire, obiectivul lui Zelensky a fost să stabilească o comunicare între ei. Polunin l-a plăcut dinainte să-l vadă, mai ales ca figură paternă. I s-au promis un apartament de un milion de dolari, parteneriat cu Kristina Shapran, ultima stea ieșită de la Vaganova, timp ca să danseze în străinătate și repertoriu european pentru Moscova, care includea Marguerite and Armand de Ashton, Mayerling sau Le jeune homme et la mort.

După un timp, Kavanagh s-a întâlnit din nou cu cei doi într-o cafenea moscovită din apropierea teatrului. Transformarea fizică a lui Polunin a surprins, dar și maturitatea lui. Niciodată nu se gândise la Rusia ca la o opțiune, dar ce trebuia să se întâmple s-a întâmplat. În Zelensky nu a găsit doar un prieten și un mentor, ci și o persoană cu același caracter sălbatic ca al lui, dar, în același timp, foarte serios în ceea ce privește cariera. Polunin era apropiat de familia Zelensky, iar în vară urma să rămână cu ei la St. Tropez: ”întotdeauna am avut nevoie de cineva care să creadă în mine, asemenea unui profesor. Nu am nevoie să spună nimic, ci doar de sprijin”.

Generațiile de balerini

Baletul se bazează și pe transmiterea cunoștințelor de la o generație la alta. Zelensky a fost îndrumat de Chabukiani, simbolul virilității eroismului sovietic, apoi de către Nureyev, care îl numea ”fratele meu mai mic”. Zelensky știa cum să procedeze cu talentatul băiat ucrainian, care se afla pe marginea prăpastiei: ”în afacerea noastră e nevoie de multă disciplină. Nu e nimeni care să o țină în petreceri și să facă performanță, în același timp. Serile noastre în oraș sunt diferite acum: doar vin și nici vorbă de droguri”.

Debutul de la Moscova

Pe 8 iulie, Polunin a debutat la Moscova ca Franz, în Coppelia, o producție a lui Roland Petit. Zelensky a mărturisit că până și ministrul culturii a rămas surprins că a reușit să-l obțină pe Polunin și că era nevoie de mulți bani pentru a menține tânărul talent în Rusia. Prioritatea lui Zelensky era acum să-l facă faimos pe Polunin în Rusia și acest lucru se va întâmpla și cu ajutorul show-ului tv, Big Ballet, care va avea o durată de șase luni. ”Sergei va fi foarte faimos în acest show”, a spus Zelensky. Între timp, balerinul a primit o ofertă și de la Bolshoi, dar a ales să rămână la Stanislavsky. Salariul i-a fost dublat.

Noul început

În ultima zi la Moscova, Julie Kavanagh a mers cu Polunin în apartamentul lui. Avea trei băi și pază la intrare, un spațiu cavernos împrumutat de un oligarh. Dormitorul era ordonat, iar hainele încă erau în valiza acoperită de cutii de pantofi semnate de un nou designer. Galina, mama lui, ar fi fost surprinsă să-l vadă. I-a cerut să nu vină la debutul din Moscova și a citit despre succesul lui pe internet: ”am vorbit cu el la telefon și simt că e fericit acum; sunt mulțumită. Îl iubesc pe Zelensky, el l-a salvat pe Sereja”. După încă un spectacol Coppelia va merge în Kherson, și de data asta va fi diferit, cu mama, tatăl, unchiul și ambele bunici. ”În sfârșit toată familia împreună”, a spus. Plănuiau o vacanță la Marea Neagră, pentru că știau cât de mult îi place lui Sereja. În final, părinții lui s-au împăcat după trei divorțuri. ”A treia oară poate va fi cu noroc”, a spus Polunin.

Seara s-a încheiat cu o cină la un restaurant de pe marginea unui lac. Zelensky și Polunin au vorbit toată noaptea. Kavanagh i-a spus că niciodată nu a văzut atâta euforie pe scenă.

”Spune-mi, te rog, că nu a fost ginseng sau altceva mai rău!”

”Nu, nu. Eram doar eu!”

”Dar parcă urai baletele animate! Ce s-a întâmplat?”

”Mi-au luat scena. Pentru trei luni am rămas fără adrenalină. ești înfometat după ea.”

”Dar Sergei, în ianuarie voiai să renunți”.

”Da (râde), da.”

”Deci lumea baletului e fabuloasă?”

”Da, cu siguranță. Ceea ce ai văzut era pofta unei persoane de a dansa”.

Sursa foto și text: Julie Kavanagh în revista Intelligent Life și Facebook Sergei Polunin

Advertisements