Tags

, , , , , , , , , ,

Miercuri, 17 octombrie, Opera Națională București prezintă spectacolul de balet Don Quijote, cu balerina Cristina Dijmaru, debutantă în rolul lui Kitri.

Absolventă a Universităţii Române de Arte şi Ştiinţe Gheorghe Cristea, Artele Spectacolului, secţia Coregrafie, Cristina Dijmaru face parte din echipa ONB din 2007. Repertoriul solistei conţine mai multe roluri importante, printre care: Clara din Spărgătorul de nuci (Piotr Ilici Ceaikovski, coregrafia: Alexa Mezincescu), Aurora din Frumoasa din pădurea adormită (Piotr Ilici Ceaikovski, coregrafia: Alexa Mezincescu), Juliet din Radio and Juliet, (muzica: Radiohead, coregrafia: Edward Clug), Odette – Odille din Lacul Lebedelor (Piotr Ilici Ceaikovski, coregrafia: Marius Petipa, Lev Ivanov, adaptarea coregrafică: Gheorghe Iancu) etc.

Caracterizată de veșnicul zâmbet pe scenă, veselă și plină de vioiciune, nu mă îndoiesc nicio secundă că va face acest rol perfect. I se potrivește foarte bine și chiar ea spune despre rolul Kitri că:

este un caracter uşor de înţeles… pentru mine cel puţin. Ea nu este un personaj supranatural, ci un personaj real: o tânără fată din Spania care trece prin perioada primei iubiri  cu geloziile, şicanele, dar mai ales cu frumuseţile ei. Pentru mine aceste experienţe sunt atât de apropiate încât nici nu ştiu dacă să spun că le-am trait mai ieri sau încă le mai trăiesc. Un lucru este sigur şi anume că le trăiesc la fiecare repetiţie, fie că vreau sau nu, pentru că spectacolul Don Quijote, parcă mai mult decât oricare altul, îţi oferă o mulţime de motive să dansezi până la epuizare.  Kitri însăşi este o fată plină de viaţă, iar muzica lui Minkus este fundalul perfect al caracterului ei,  dar şi ajutorul meu, pentru că mă încarcă în permanenţă cu energie.

Alături de Cristina Dijmaru va dansa, în rolul lui Basilio, Mihai Mezei, iar Adina Tudor și Gigel Ungureanu vor da viață personajelor Mercedes și Espado.
Sursa foto: Facebook Cristina Dijmaru.

Advertisements