Tags

, , , , , , ,

Emisiunea În premieră de la Antena 3, realizată de Carmen Avram, a tratat duminică, 7 octombrie, o problemă de mult timp evidentă în lumea baletului autohton: lipsurile, la modul general.

După ce aflăm că Școala de Balet a Operei de Stat din Viena este condusă de balerina româncă, Simona Noja, după ce ne sunt arătate condițiile decente în care își desfășoară studiile viitorii balerini ai școlii, printre care și copii români, camerele ne duc în clădirile dezolante ale Liceului de Coregrafie Floria Capsali. Diferența dintre cele două școli este una dureroasă, după cum profesoarele Anca Mândrescu și Diana Mateescu povestesc. Pregătesc generații de balerini, ca apoi să plece din țară în căutarea unui viitor ce include salarii mai mari de 250€, așa cum poate avea un balerin de la Opera Națională București. Copiii de la Floria Capsali nici măcar nu au vestiare, pianul din sălile mici de studii ținând paravan pentru schimbarea hainelor. Spațiul este unul foarte mic, ceea ce presupune condiții dure de lucru pentru dansatori. Două universuri foarte diferite care au în comun doar pasiunea pentru dans.

În imaginile de la Viena o zăresc pe Ruxi Necula, fosta elevă în școala Ballet Art din București, colegă de bară, ce a fost admisă acum un an. Iar la Floria Capsali o văd în imagini pe Cătălina Nicolescu, plecată din aceeași școală. Simona Noja spune că un copil român se poate recunoaște după dăruire și dorința de a învăța. Aceste trăsături sunt evidente gândindu-ne la condițiile grele de lucru trăite în săli mici închiriate de liceu, cu vederea la ziduri gri, distrugătoare de orizonturi.

Vezi emisiunea În Premieră – Talente Neprețuite, începând cu minutul 29:20 – 44:00.

Sursa foto