Tags

, , , , , , , , , , , , , ,

Photo by Alexandru Constantinescu.

Duminică, 18 noiembrie (ora 19.00), Opera Națională București prezintă spectacolul Frumoasa din pădurea adormită cu balerina Mihaela Soare, debutantă în rolul Aurorei.

Bursieră a Academiei de Balet din Colorado, SUA, anul 1998, balerina Mihaela Soare a debutat în spectacolul Lacul lebedelor de Piotr Ilici Ceaikovski. Din anul 2000, solista face parte din echipa Companiei de Balet a Operei Naţionale Bucureşti.  Repertoriul artistei conţine roluri din baletul clasic, ca: Mercedes din Don Quijote  (L. Minkus), Aurora, Priețenele, Fusul din Coppelia (L. Delibes), Charpillon, Maria Morisini din Casanova (colaj muzical din lucrările lui W.A. Mozart, J. Massenet, G. Mahler), Zâna canarului din Frumoasa din pădurea adormită (P.I.Ceaikovski). A interpretat şi roluri în spectacole de dans contemporan ca Palladio de Karl Jenkins (regia şi coregrafia: Mihai Babuşka) şi dans neoclasic, în Vals fantezie de Mihail Glinka (coregrafia: George Balanchine), Serenada de P.I. Ceaikovski (coregrafia: George Balanchine).

Frumoasa din pădurea adormită este un punct de referință în istoria baletului. De la premiera din 1890 (găzduită de Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg) şi până în prezent acest titlu şi-a păstrat rafinamentul, supleţea şi eleganţa. Pentru mine, rolul prinţesei Aurora reprezintă o partitură coregrafică complexă, care îmi oferă posibilitatea de a aduce în faţa publicului cât mai mult din splendoarea baletului clasic rus.

Alături de Mihaela Soare va juca rolul lui Desire, Valentin Stoica, iar Liliac și Carabosse vor fi Cristina Dijmaru și Adina Tudor.

Spectacolul face parte din Festivalul de dans clasic, organizat de ONB pentru prima oară în această stagiune. Primul spectacol din festival a fost Don Quijote (11 noiembrie), cu Bianca Fota și Gigel Ungureanu, eveniment dedicat artistei emerite a României, fosta prim-balerină ONB, Ileana Iliescu. Următoarele spectacole vor fi Giselle, Baiadera și Corsarul.

Advertisements