Tags

, , , , ,

Spargatorul de nuciJoi, 6 decembrie, ora 19.30, dirijorul Tiberiu Soare va ține o conferință-eveniment la ONB, unde va povesti publicului istoria baletului Spărgătorul de nuci și detalii despre compozitorul lucrării, Piotr Ilici Ceaikovski.

Conferința face parte din programul cultural Pentru ce mergem la Operă?, organizat de Fundația Calea Victoriei împreună cu dirijorul Tiberiu Soare și găzduit de ONB. Scopul programului este de a iniţia tinerii şi publicul larg în frumuseţea şi complexitatea muzicii de operă, prin abordarea tematicii ei în cadrul unor conferinţe-eveniment. Noutatea proiectului constă în abordarea tematicii muzicii de operă într-o manieră interactivă şi relaxată, ce permite apropierea publicului de un stil de muzică pe cât de spectaculos, pe atât de greu accesibil pentru cei neiniţiaţi. Subiectele/operele abordate în cadrul conferinţelor fac parte din repertoriul actual al Operei Naţionale Bucureşti. După familiarizarea cu noţiuni teoretice şi istorice în cadrul conferinţelor susţinute de Tiberiu Soare, participanţii pot vedea sau revedea cu alţi ochi operele aduse în discuţie, consolidandu-şi cunoştinţele prin experienţa personală.

„Spărgătorul de nuci respectă tradiţia baletului  romantic prin alternanţa diurn-nocturn. Ceaikovski empatizează cu personajele create, acestea putând fi considerate alter-ego-uri ale compozitorului. Un personaj interesant este unchiul-magician, Drosselmeyer,  care face legătura dintre cele două lumi. Acest balet, care se interpretează, de regulă, în preajma Crăciunului, reprezintă cea mai solară creaţie a lui Ceaikovski” , a declarat Tiberiu Soare pentru ONB.

Prețul unui bilet este de 15 lei (10 lei studenți și pensionari) și se poate achiziționa de la casa de bilete onb sau de pe site-ul instituției.

Spărgătorul de nuci este ultima conferință din programul acestei stagiuni, iar celelalte două au fost despre Carmen, Georges Bizet și Rigoletto de Giuseppe Verdi.

Advertisements