Tags

, , , , , ,

Anna Selezneva - Vogue Russia photographed by Patrick Demarchelie

Photo by Patrick Demarchelie

Ce este o școală de balet

Într-una dintre accepțiunile sale, termenul școală reunește un set de elemente care determină o formă concretă de evoluție, ai căror cultivatori sau reprezentanți împărtășesc aceeași doctrină artistică. Pentru orice școală este esențială o metodologie de predare. Această metodologie se referă la organizarea sistematică a cunoștințelor, aplicată la procesul de învățare. Stilul determină în mod particular o creație în funcție de viziunea unui anumit artist, un gen, o perioadă a timpului sau o țară anume.

Diferența dintre școlile de balet

Alicia Alonso spunea că fiecare școală are o formă specifică de mișcare, cu un mod particular de a utiliza tehnica dansului. Include, de asemenea, stil propriu și cuprinde o estetică ce aparține mai multor generații de dansatori dintr-o țară. O școală de balet are o tehnică specifică de dans, diferențiindu-se prin trăsături artistice și coregrafice. Aceste trăsături ne ajută sa ne dăm seama de școala în care s-a format un dansator, atunci când îl vedem evoluând pe scenă: rusă, franceză, cubaneză, etc.

Elemente comune ale școlilor de balet

Școlile folosesc aceiași pași și poziții elementare din balet, dar elementul distinctiv ține de identitatea culturală și bogăția limbajului expresiv specifice acestora. Încă din anul 1661 au început să se stabilească elementele tehnicii de balet clasic, păstrate și îmbogățite de-a lungul a 300 de ani de existență a Academiei tehnicii de balet. Cu toate acestea, fiecare școală se exprimă și în funcție de cultura națională a țării din care face parte. Diferențele care există între școli țin de modul de întrebuințare a pașilor, formarea tehnică a balerinilor, adică ordinea exercițiilor, preparațiile pentru pași, combinarea pașilor, ritmul pregătirii, etc. Cert este că nicio școală nu apare din neant, ci toate au ca bază de pornire alte școli existente.

Ce trebuie să știe un maestru de balet

Maeștrii de balet trebuie să aibă simț artistic, să fie culți și capabili de a forma viitori artiști, prin transmiterea cunoștințelor necesare pentru pregătirea și interpretarea rolurilor din balete.

Vocabularul este același în școlile de balet

Factorul care unește școlile de balet este vocabularul, numele pașilor și al mișcărilor fiind aceleași în toată lumea și formate în școala franceză, utilizat pentru mai bine de 200 de ani.

Școli din istoria baletului

De-a lungul istoriei dansului s-au remarcat următoarele școli: Școala Franceză, Școala Italiană, Școala Daneză, Școala Rusă, Școala Engleză, Școala Cubaneză. Toate aceste școli posedă principii fundamentale ca: en dehors, atitudine, echilibru. Pozițiile picioarelor sunt comune tuturor școlilor menționate și, de asemenea, ordinea desfășurării studiilor: exerciții la bară, centru și allegro. Coordonarea mișcărilor de cap, brațe și picioare pe timpii muzicali este aceeași în toate școlile.

Un articol de Vladimir Guelbet din revista de colecție Danza Ballet, octombrie 2012, paginile 43-45.