Tags

, , , , , , , , , , , ,

Anca Mandrescu alaturi de elevii de la Floria CapsaliAnca Mândrescu alături de elevele de la Floria Capsali. Photo: adevărul.ro

Pentru a nu știu câta oară se pune problema lipsurilor în lumea baletului românesc, și de data aceasta se vorbește despre începutul unei cariere de balerin. În aceste condiții, sumbru prezentate în presă și care, de altfel, arată purul adevăr, nu știu câți părinți vor mai avea curajul să-și lase copiii să studieze la Liceul de Coregrafie. Profesoara de balet, Anca Mândrescu, susține că avem talente în țară și numai anul trecut trei balerini români au fost selecţionaţi pentru Youth America Grand Prix: Francesca Velicu, Diana Cristescu şi Bogdan Rădăcină. Și cu toate că avem talente care ajung să studieze la companii din afară, bucurându-se de comoditate, aprecieri și salarii mai bune, Anca Mândrescu nu e fericită că ne pleacă cele mai bune talente. Iar cauzele plecării le spune doamna Mândrescu sincer și răspicat: ”salarii mizerabile, condiţii mizerabile şi imposibilitatea de a dezvolta repertorii fiindcă nu există finanţare.” Alin Gheorghiu, șeful companiei de balet ONB, nu vede situația chiar în negru, considerând că ”un balerin trebuie să se bucure de talentul lui” și să danseze pentru publicul din toată lumea. Dar în același timp spune că un balerin este perfect motivat să plece, având în vedere că la noi câștigă între 10.000 şi 18.000 de lei pe lună.

Un exemplu de talent autohton care a rămas la noi este tânărul Valentin Stoica, prim-balerin al ONB și profesor la Floria Capsali, clasa de băieți: „Am vrut să lucrez cu copiii fiindcă implică altceva, cred că este o autocorecţie pentru mine revizuind lucrurile pe care le-am învăţat şi eu la şcoală, nu cu mult timp în urmă. E o reciprocitate a meseriei, eu le dau ceva, ei îmi readuc mie altceva şi mă ajută foarte mult. Chiar dacă sunt la începutul carierei mele, simt nevoia să fac şi asta“, a spus Valentin.

Problema principală o reprezintă statul, care nu acordă niciun fel de ajutor financiar copiilor selecționați pentru concursuri internaționale. Costurile le suportă părinții sau chiar profesorii din milă pentru elevii săraci, dar plini de talent. ”Problema nu este a noastră, este a ţării care a uitat că a avut folclor, a uitat că i-a avut pe Eminescu, pe Enescu… în lume se cântă mai mult Enescu decât în România. Ce se întâmplă cu noi, ce avem? Ce nu iubim aici? Nimeni nu s-a gândit să pună deoparte nişte bani pentru cultură, ea nu este protejată”, a declarat Anca Mândrescu.

În prezent, Liceul de Coregrafie nu are o clădire proprie pentru desfășurarea cursurilor. Elevii studiază în câteva săli mici ale Colegiului de Muzică Dinu Lipatti și are închiriate trei săli ale ONB, companie care îi include de mici pe viitorii balerini în spectacole. Tradiția baletului de la noi din țară începe să se scrie în anul 1930, la inițiativa balerinei Floria Capsali. Profesorii selecționează elevii ținând cont de fizic: musculatură, deschidere, cambrarea spatelui, lungimea gâtului, flexibilitate. Liceul scoate în fiecare an 28 de locuri pentru înscrieri și are cursuri gimnaziale (clasele V-VIII) și cursuri liceale (clasele IX-XII), finalizate cu un examen.

Un articol de pe adevărul.ro. Puteți urmări fișiere video cu profesoara Anca Mândrescu și Valentin Stoica la lecțiile de studii cu elevii, intrând pe pagina ziarului adevărul.ro.

Advertisements