Tags

, , , , , , ,

Sergei FilinSergei Filin alături de soția lui, Maria Prorvich (stânga), și purtătoarea de cuvânt a Teatrului Bolshoi, Katerina Novikova. Photo by ria.ru.

Sergei Filin a ieșit ieri, 4 februarie, din spital pentru a pleca în Germania să se trateze, în urma atacului cu acid pe care l-a suferit pe 17 ianuarie. Înainte de a pleca, a dat un interviu pentru BBC Rusia, în care a declarat că știe cine este autorul groaznicului atac.

BBC: Cum evoluează tratamentul?

Sergei Filin: Tratamentul evoluează bine, mă simt bine, plin de energie, însă medicul ar trebui să vorbească despre starea mea, căci acum totul depinde dacă îmi va salva vederea.

BBC: Puteți vedea?

Sergei Filin: Nu pot răspunde la această întrebare. Am avut patru operații la ochi și una chiar azi, neprogramată. Leziunile de la cei doi ochi sunt diferite: ochiul stâng este mai puțin afectat ca cel drept. Cred că nu este bine să vorbsc de acum despre sănătatea ochilor mei, însă am speranța că atunci când îi voi deschide îmi voi putea vedea copiii.

serghei filinSergei Filin. Photo by ria.ru.

BBC: Înainte de atac, ați spus că ați primit amenințări. Ne puteți spune în legătură cu ce anume erau făcute aceste amenințări?

Sergei Filin: Ce s-a întâmplat este din cauza activității și funcției pe care o dețin la Teatrul Bolshoi. Desigur, am avut parte de amenințări, dar nu le-am luat prea în serios, nici nu mi-am angajat un bodyguard sau un șofer, așa cum m-au sfătuit prietenii. Am primit amenințări la telefon, care nu contenea să sune, e-mailul meu a fost spart, mi-au sustras conținutul mesajelor și le-au postat pe pagina mea de Facebook; o serie întreagă de lucruri care au dus la tragedie. Cred că dacă aș fi luat în serios aceste amenințări și mi-aș fi angajat un șofer, acest atac nu ar fi avut loc.

BBC: Amenințările primite erau specifice: ”dacă nu faceți ce vă spun, vom face ceva împotriva dvs.”?

Sergei Filin: Nu, nu au fost amenințări specifice.

sergei filinSergei Filin alături de soția sa. Photo by ria.ru.

BBC: Care credeți că a fost motivul atacului?

Sergei Filin: Știți unde locuiesc și unde lucrez, și nu m-am gândit niciodată că am dușmani. Am avut o viață creativă, luminoasă, interesantă, niciodată nu mi-a fost frică să ies. Întotdeauna sunt onest, am principiile mele, și la fel am de gând să-mi educ copiii. Am fost și sunt directorul artistic al Teatrului Bolshoi. Pot exista persoane care nu sunt de acord cu acest lucru, care gândesc diferit în comparație cu mine, dar nu-i pot numi dușmani pentru asta. De ce vor să mă elimine? Cred că acest lucru se va demonstra odată cu investigația pornită în acest caz.

BBC: Înțeleg că nu puteți da nume, dar bănuiți cine a fost în spatele atacului?

Sergei Filin: Sunt absolut sigur cine mi-a făcut asta și se va afla odată cu dezvăluirea datelor din investigație.

BBC: Veți continua tratamentul dvs. în Germania?

Sergei Filin: Da, în câteva zile voi pleca în Germania pentru a mă trata.

BBC: Ceea ce vi s-a întâmplat a emoționat o lume întreagă. Aveți un mesaj pentru cei care au organizat atacul?

Sergei Filin: Am chemat un preot pentru a vorbi cu el și m-am confesat lui. I-am spus că eu i-am iertat pe toți cei implicați în această crimă teribilă. Vreau cu adevărat să știe că eu i-am iertat și că Dumnezeu îi va judeca pentru asta.

Un interviu de pe BBC Rusia.

Advertisements