Tags

, , , , , , , ,

coc de balerina colin huttonPersoanele din lumea baletului, balerine sau profesoare, spun că nu există nimic special de știut pentru realizarea unui coc de balerină, ci că experiența de zi cu zi ajută la definirea unui coc perfect rezistent pentru scenă. Imaginile cu elevele de balet țintuite pe scaune de profesoare, bunici sau mămici, care încearcă să le descurce părul cu o perie, în timp ce le trag tare în încercarea de a răsuci șuvițe rebele și de a le prinde în agrafe, sunt imagini familiare pentru cunoscători. Dar cocul de balerină este un detaliu care contează foarte mult atunci când te afli pe scenă dansând. Cocul poate fi prea strâns, prea slab, poate fi situat într-o parte a capului, situații în care concentrarea pentru dans poate fi perturbată. În concluzie, o dansatoare relaxată este și o dansatoare fericită. Iar o dansatoare fericită, cu siguranța va dansa bine.

Ce ar trebui să știi despre cocul de balerină

Trebuie să alegi cu grijă produsele cosmetice pe care le folosești pentru a te pieptăna și să-ți dai seama dacă ești alergică la vreunul dintre ele. Dacă un fixativ pentru păr îți produce mâncărimi sau mirosul este insuportabil, nu cred ca te vei simți foarte comod pe scenă, iar acest lucru poate afecta evoluția ta.

Este nevoie să-ți alegi periile și pieptenii în funcție de tipul de păr: cu dinți rari pentru păr creț sau fragil, perii cu biluțe în capătul dinților pentru masarea scalpului (nerecomandat pentru părul creț), din metal, plastic, lemn, toate aceste detalii te vor ajuta în coafarea dinaintea reprezentațiilor.

Elasticele de păr și agrafele trebuie alese în aceeași culoare cu a părului. Pe scenă, o balerină poate purta și diferite flori și agrafe decorative, în concordanță cu baletul în care dansează. Acestea se prind suplimentar cu agrafe de aceeași culoare.

Cel mai bine ar fi ca la studiourile de balet, la începutul unui curs, să fie predate câteva lecții de realizare a cocului, apoi balerinuțele vor învăța singure să-și prindă părul.

Canadian-Contemporary-Dance-Theatre-School-300x200Photo © Canadian Contemporary Dance Theatre School.

corina tudosanuCorina Tudosanu, balerină la Opera Națională București, ne dezvăluie câteva amintiri de la începutul carierei de balerină.

Mama se află în spatele imaginii părului meu. În școală, cocul mi-l făcea mama, cu zece minute înainte să plec. Era important să arate perfect. La început fileurile erau croșetate, mai târziu am început să căutăm să fie de calitate, iar acele și agrafele cât mai mici și mai apropiate de culoarea părului. Treptat, am învățat să-mi fac singură cocul, dar aici mă refer la cocul simplu. Trebuie să recunosc că întotdeauna am avut două mâini stângi, iar pentru unele spectacole sunt nevoită să apelez la ajutorul celor din domeniu, așa știu sigur că arată perfect. În timpul liber prefer împletiturile rusești, care pun părul în valoare, îl protejează și sunt potrivite în diverse situații. Daca trebuie sa fiu prezentă la un eveniment unde un coc ar fi cel mai potrivit, apelez la hair-stylistul meu care nu mă dezamăgește niciodată – mama. Am devenit pentru ceilalți o Rapunzel în varianta brunetă. Am auzit de atâtea ori că părul meu este frumos, încât am început să-l iubesc din ce in ce mai mult.

Un articol inspirat de pe Dance Advantage.

Prima fotografie din articol îi aparține lui Colin Hutton, iar a treia, Corina Tudosanu FB.

Advertisements