Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Înainte de Gala Liceului de Coregrafie am vrut să stau de vorbă cu Andrei, elevul de la Coregrafie care a reprezentat România la Prix de Lausanne în acest an. A avut un an plin de concursuri, iar în urma participării la Lausanne, el a obținut o bursă de studii la Londra. Puteți citi mai multe informații despre participarea în concursul de la Lausanne în acest articol.

Andrei Iliescu

Le Ballet: Ce variații vei dansa la Gală și cum le-ai ales?

Andrei Iliescu: În Gală dansez pas de deux din Grand Pas Classique și o variație din Paquita. Pas de deux-ul mi l-a ales doamna profesoară de repertoriu, Diana Mateescu, pe care l-am pregătit un an întreg, iar variația mi-am ales-o eu. Cu aceeași variație am participat la un concurs la Sibiu, unde am câștigat medalia de argint și la Olimpiadă, unde am obținut primul loc. Voi dansa Grand Pas Classique alături de partenera mea, Greta Niță, care îmi este colegă de clasă și repertoriu.

Le Ballet: De cât timp ai început repetițiile pentru Gală?

Andrei Iliescu: Pas de deux-ul îl dansăm de la începutul anului, iar variația din Paquita de vreo trei luni.

Le Ballet: Ce semnificație are această Gală pentru tine?

Andrei Iliescu: Această Gală este un spectacol de final de an de studii în care trebuie să demonstrăm pregătirea obținută pe parcursul acestor luni; trebuie să dăm tot ce e mai bun, să demonstrăm că merităm să fim pe scenă și că toate premiile acumulate nu au fost obținute degeaba.

Andrei Iliescu

Le Ballet: Este ultimul tău an la Liceul de Coregrafie Floria Capsali, pentru că ai obținut o bursă de studii la Londra. Povestește-ne despre plecare.

Andrei Iliescu: Bursa am obținut-o în urma concursului de la Lausanne, din Elveția. Grand Prix de Lausanne este una din cele mai mari competiții de balet din lume. Acolo am prezentat o variație din Giselle, baletul meu de suflet, și o variație de contemporan, iar în urma concursului am obținut trei burse: una la Londra, una la Royal Swedish Ballet și una la Școala de Balet din Cannes. Am ales Londra pentru că este un loc care îți oferă mai multe oportunități pentru a te lansa, pentru a deveni cunoscut, iar Center Schooll of Ballet este una care nu scoate balerini pe bandă rulantă, ci te ajută să te dezvolți în funcție de personalitatea și originalitatea fiecăruia, te ajută la definirea caracterului.

Le Ballet: Când vei pleca și ce detalii ai despre șederea la Londra?

Andrei Iliescu: Voi pleca în jurul datei de 5, 6 septembrie, știu deja unde voi locui, însă nu am prea multe detalii despre începerea cursurilor, este prea devreme. Am parcurs toate formalitățile legate de înscriere și totul este în regulă, nu-mi rămâne decât să aștept momentul plecării.

Andrei Iliescu

Le Ballet: Poți să dai câteva nume de balerini din generația tânără care îți plac și le ai ca modele?

Andrei Iliescu: Îmi place Carlos Acosta, care este balerin la Royal Ballet of London, dar și de Ovidiu Matei Iancu, balerin român ce mi-este prieten, mi-a fost profesor, pe care îl apreciez, îl respect ca artist și pe care l-am ales ca model. Este unul din balerinii pe care chiar îmi place să-i urmăresc. Mai sunt și alții, precum profesorul meu de studii din prezent, Valentin Stoica, care este și el demn de urmat.

Le Ballet: De ce anume îți va fi dor din țară, legat de lumea baletului, atunci când vei pleca?

Andrei Iliescu: Îmi va fi dor de profesori, de dansatori, prieteni, de competițiile de aici.

Le Ballet: Cu ce concluzii legate de dans pleci de aici?

Andrei Iliescu: Sper să se ajungă ca baletul românesc să fie mai bine văzut la nivel național, iar arta să fie mai bine promovată. Problema e că nu sunt condiții, atât în Operă cât și la liceu, dar dacă cine trebuie își va da seama că arta este mai importantă, vom avea o imagine mai bună a baletului și probabil vom ajunge la un nivel acceptabil. Sper să se întâmple cât mai curând, pentru că tot mai mulți dansatori pleacă afară, la alte companii, către vase de croazieră, către televiziuni, ceea ce nu este tocmai bine.

Andrei Iliescu

Le Ballet: Ți-ar plăcea să dansezi pe scena ONB?

Andrei Iliescu: Bineînțeles, mi-ar face plăcere să dansez, aș fi mândru de asta și aș vrea să duc scena Operei Române și peste hotare.

Le Ballet: Te-am văzut în publicul ONB. Cu ce ochi urmărești spectacolele de balet, făcând parte din lumea dansului?

Andrei Iliescu: Fiind din domeniu, evident că urmăresc tehnica de execuție a mișcărilor, dar și emoția transmisă, pentru că este mult mai importantă pentru public; 90% din public nu știe când cineva greșește pe scenă, decât dacă îi spui prin mimică și expresii. Ovidiu Matei Iancu, de exemplu, pe lângă faptul că transmite o emoție foarte puternică, în special în Giselle și Lacul Lebedelor, are o tehnică impresionantă, foarte bine pusă la punct.

Le Ballet: Care sunt examenele de absolvire la liceu?

Andrei Iliescu: Examenul de atestat constă în ora de studii, pregătită cu un profesor de studii. Pentru această probă se analizează tehnica fiecăruia. Mai avem proba scrisă și orală; trebuie să scrii o lucrare de atestat pe un subiect legat de istoria baletului, un personaj, etc. Cea mai bună sursă de documentare a noastră este doamna dirigintă, Anca Mândrescu, pe care eu o respect foarte mult. Dânsa este o Wikipedia a baletului de pretutindeni, știe absolut tot. Mai avem o probă de studii de balet clasic și apariția pe scenă în spectacolul de atestat în care ne prezentăm variațiile pregătite de-a lungul anului cu profesorii de balet.

Le Ballet: Ce anume ți se pare cel mai dificil în parcurgerea acestei cariere?

Andrei Iliescu: Cel mai dificil în cariera de balerin cred că este să-ți menții poziția, nu să ajungi sus, dar să te menții. Evident, trebuie să progresezi, dar e greu să te menții.

Le Ballet: Te-ai gândit să renunți vreodată la ceea ce faci?

Andrei Iliescu: Da, m-am gândit. Am avut anul trecut un accident pe stradă, am căzut și mi-am luxat un umăr, mi-am fracturat ligamente și a trebuit să anulez participarea la Olimpiadă. Asta s-a întâmplat exact cu două săptămâni înainte și a trebuit să stau cu umărul imobilizat trei săptămâni. A fost un moment peste care am trecut destul de greu, dar acum totul este bine. Am recuperat anul acesta obținând locul I la Olimpiadă.

Le Ballet: La final de interviu, dacă vrei să adaugi mulțumiri…

Andrei Iliescu: Vreau să le mulțumesc tuturor profesorilor care m-au pregătit: doamna Ciuli, Seceleanu, Ovidiu Matei iancu, Valentin Stoica, doamna Pilcă, doamna Mateescu. Le mulțumesc și le sunt recunoscător că m-au ajutat să mă formez.

Fotografii (c) Akira Enzeru Artworks.

Advertisements