Tags

, , , , , , , , , , , , , ,

Florin Artistul Lacul LebedelorValentin Stoica, Ștefan Bănică și Cristina Dijmaru în Lacul Lebedelor, ONB. Florin Artist Photography.

Vineri seara, 21 iunie, am luat parte la conferința de presă organizată de ONB pentru premiera spectacolului Lacul Lebedelor. La conferință au participat maestrul coregraf, Gheorghe Iancu, împreună cu Răzvan Ioan Dincă, noul director al ONB. Cei doi i-au avut ca invitați și pe balerinii Ștefan Bănică, o legendă a scenei Operei, și pe Ileana Iliescu, artista emerită a Romaniei, stea a baletului românesc. Cea mai emoționantă declarație a venit din partea coregrafului Gheorghe Iancu, făcând un apel la mâna de oameni din presă prezenți la eveniment pentru mediatizarea balerinilor care ”au nevoie de bani ca să-și cumpere de mâncare”.

Gheorghe Iancu si Razvan Ioan DincaGheorghe Iancu și Răzvan Ioan Dincă la conferința de presă, Swan Lake, ONB, 2013. Fotografie din arhiva personală.

În aceeași seară, și-a făcut apariția pe scenă și Bogdan Plopeanu alături de Valentin Stoica, balerinul care a dansat rolul principal. În viziunea maestrului, prințul Siegfried apare în dublu personaj, căruia i se face o introspecție, iar Bogdan Plopeanu a fost cealaltă fațetă a personajului interpretat de Valentin Stoica: ”Am ales să fac o introspecţie psihologică a personajului principal, un tânăr care nu şi-a definit personalitatea în totalitate”, a spus coregraful Gheorghe Iancu. A fost pentru prima dată când am văzut un pas-de-deux între doi bărbați dansat cu atâta pasiune.

Un alt element special în viziunea lui Gheorghe Iancu a fost aducerea pe scenă a doi câini care acompaniau suita Reginei. Bianca Fota a fost în prima seară Regina Mamă, cea care mângâia cu drag din când în când câinii ce au stat cuminți pe scenă toată seara.

Personaj aplaudat cu mare patos a fost și Beno, iar balerinul care a făcut rolul a fost Shuhei Yoshida. Într-adevăr ne-a încântat prin atitudine, energie, veselie, forță în mișcări și siguranța de care a dat dovadă în executarea tehnicii; un balerin plin de viață și pofta de a dansa.

Despre Cristina Dijmaru și Valentin Stoica pot spune că au o comunicare foarte bună pe scenă. Din punctul meu de vedere, a lipsit emoția pe care ar fi trebuit s-o transmită și, în cazul meu, nu au reușit să aibă efectul acela în care ar trebui să nu mai respir și să nu mai clipesc, astfel încât să nu pierd niciun moment din dansul lor împreună. Însă, ei doi, sunt balerini de excepție și cu siguranță vor crește cu fiecare seară dansată în aceste roluri.

Ansamblu onb Lacul Lebedelor 2013Ansamblu ONB în Lacul Lebedelor 2013.

Lacul Lebedelor 2013 ONBValentin Stoica și Cristina Dijmaru în Lacul Lebedelor, ONB 2013.

Lacul Lebedelor 2013 ONBValentin Stoica și Cristina Dijmaru în Lacul Lebedelor, ONB 2013.

Lacul Lebedelor 2013 ONBSuita Reginei, Lacul Lebedelor 2013.

Florin Artist Photography.

Fiecare coregraf își are mica lebădă proprie, iar Gheorghe Iancu a postat o fotografie pe pagina de Facebook personală, alături de balerina Cristina Dijmaru, acompaniată de următoarea descriere: my little swan.

my little swan

Gheorghe Iancu și Cristina Dijmaru. Fotografie de pe pagina personală de Facebook a lui Gheorghe Iancu.

Spectacolul este unul grandios, începând de la costume și terminând cu distribuția, iar directorul ONB, Răzvan Ioan Dincă, a anunțat că la următoarea stagiune vor invita perechi celebre de dansatori de afară, spre încântarea publicului românesc; s-a ținut special ca primele distribuții din finalul acestei stagiuni să fie alcătuite exclusiv din balerini români.

Acestea fiind povestite, vă dau întâlnire în această seara la a doua ediție a spectacolului. Tot Gheorghe Iancu a anunțat că biletele de la cele patru spectacole au fost vândute integral, așa că sper că le-ați cumpărat deja.

Televiziunile despre premiera Lacul Lebedelor ONB, 2013:

Reportaj TVR 1 despre premiera Lacul Lebedelor.
Reportaj Antena 1 despre premiera Lacul Lebedelor.

Advertisements