Tags

, , , , , , , , , , , , , , ,

ana maria gergelyPhoto by Mihai Cratofil.

Ana Maria Gergely este o balerină în devenire, aflându-se în acest moment pe treptele uneia dintre cele mai frumoase cariere din lume. Ea a plecat din Constanța, a venit la Liceul de Coregrafie Floria Capsali din București, și-a continuat drumul la Staatliche Ballettschule Berlin și urmează să plece la English National Ballet.

Le Ballet: Cum și când ai început să faci balet?

Ana Maria Gergely: La vârsta de patru ani, am primit, de Crăciun, o casetă video cu Barbie în Spărgătorul de nuci. În acest film sunt câteva secvențe în care personajele dansează balet. Începusem să copiez acele mișcări învățând pașii. Îmi amintesc cum foloseam noptiera de lânga patul meu drept partener. Mi-a plăcut foarte mult și m-am dus și i-am spus mamei mele că vreau să fac balet. De atunci a început drumul meu spre perfecționare.

Le Ballet: Cu ce impresii ai rămas despre mediul în care te-ai format?

Ana Maria Gergely: Nu pot decât să-i mulțumesc Liceului de Coregrafie Floria Capsali, pentru că acolo mi-am format o bază în dansul clasic, și cu toate că spațiul în care liceul se află nu poate fi caracterizat ca unul demn de o școală de balet, se poate, totuși, face performanță în momentul în care mintea și voința și-au găsit locul înăuntrul elevului.

 Le Ballet: Numește un profesor/profesoară de la Coregrafie care ți-a rămas în suflet.

Ana Maria Gergely: Persoanei căreia îi pot mulțumi cu bucurie este doamna profesoară Anca Mândrescu, care este o profesoară minunată și un om grandios datorită bagajului de cunoștințe pe care îl posedă. Doamna Mândrescu a fost profesoara mea de balet în cei patru ani pe care i-am petrecut la Capsali și pot spune cu siguranță că datorită ajutorului și dedicației ei am reușit să stau cu fruntea sus peste tot pe unde am fost.

ana maria gergelyPhoto by Stanislav Belyaevsky.

 Le Ballet: Când ai plecat din România?

Ana Maria Gergely: Am plecat din România în toamna anului 2011.

Le Ballet: Cum ai ajuns la Staatliche Ballettschule Berlin?

Ana Maria Gergely: Am aflat de Școala din Berlin cu ajutorul internetului și mi-a plăcut atât programa lor școlară, cât și staff-ul de profesori. Am fost admisă pe loc, fără a mai aștepta începerea anului școlar din toamnă, așa cum se procedeză de fel, dar am solicitat să mi se dea voie să-mi termin anul școlar în România. Vreau să mulțumesc pe această cale unui om minunat, cu o inimă foarte mare, care a avut încredere în mine și fără de care acest drum la Berlin nu ar fi fost posibil.

 Le Ballet: Ce implică programul tău de studii din Germania? Cum arată o zi din viața ta?

Ana Maria Gergely: O zi de școală la Statliche Balletschule Berlin începea la ora 7:50 și se termina în jur de ora 18:00. Internatul școlii este situat în campus și nu a trebuit să ma trezesc foarte devreme pentru a mă pregăti și a lua micul dejun. Clasa mea avea de luni până vineri două ore de cultură generală, înainte de orele de balet, continuând apoi cu orele de cultură generală, o pauză de masă și alte cursuri de dans: pas de deux, repertoriu, dans de caracter, dans modern, dans contemporan, în funcție de orarul zilei respective. O zi scurtă se termină în jur de orele 15:00, însa acest fapt nu o face o zi lejeră pentru că avem multiple repetiții până seara.

ana maria gergelyPhoto by Mihai Cratofil.

 Le Ballet: Cum ai obtinut bursa la English National Ballet School? Menționează la ce concurs ai participat și ce ai dansat.

Ana Maria Gergely: Pentru mine a fost o surpriză mai mult decât frumoasă ceea ce mi s-a întamplat. Unul dintre filmulețele mele a ajuns la prim-balerina Tamara Rojo (Royal Ballet), care, în prezent, este directoare la English National Ballet. Cuvintele ei de laudă m-au făcut cea mai fericită și a vrut să-mi ofere un contract în Compania ENB, dar din păcate vârsta mea nu permite semnarea lui. Atunci, m-a întrebat dacă vreau să vin să studiez în școala lor cu bursă completă. Am fost foarte onorată de această ofertă și am acceptat cu mare bucurie, fiind unul din visele mele să ajung la Londra.

Până în prezent am participat și am câștigat premii la următoarele concursuri: Danza Europa San Marino 2010 – locul I, Youth America Grand Prix semi-finala Paris 2011 – Outstanding Artistry Award, Youth America Grand Prix New York 2011 – participantă în runda finala și bursă la Bolshoi Ballet Academy’s summer intensive, Tanzolymp Berlin 2012 – Medalia de argint, două premii la Olimpiada de Coregrafie și Arta Teatrală, premiul I la Constanța în 2010 și premiul I la Timișoara în 2011. Burse de studii am primit la Accademia Teatro Alla Scala, Kirov Ballet Academy of Washington DC și English National Ballet School.

 Le Ballet: Am observat că ai avut un curs de vară la Bolshoi Ballet Academy. Ce ne poți povesti despre această experiență?

Ana Maria Gergely: Experiența de la Bolshoi Ballet Academy Summer Intensive a fost una unică. Am împușcat doi iepuri dintr-o dată: am avut șansa de a învăța de la profesorii ce au împărtășit învățături unora dintre cei mai mari balerini din lume și am văzut unul dintre cele mai faimoase orașe din lume, New York. Două lucruri m-au marcat în mod excepțional și mi-au confirmat că sunt pe drumul cel bun: feedback-ul primit la sfârșitul cursurilor de la profesorul Ilya Kuznetsov și invitația de a studia la Bolshoi Ballet Academy din Moscova. Nu trebuie să las la o parte faptul că am întâlnit foarte multe persoane acolo, fiecare cu propria sa poveste.

ana maria gergelyPhoto by Mihai Cratofil.

 Le Ballet: Care este baletul pe care l-ai văzut prima dată în viața ta?

Ana Maria Gergely: Cred că primul balet adevărat pe care l-am vazut a fost Corsarul, cu prim-balerina Corina Dumitrescu, la ONB.

 Le Ballet: Care este personajul tău preferat și de ce?

Ana Maria Gergely: Nu am un personaj preferat, însă pot spune că ador baletele romantice: La Sylphide, Chopiniana sau Giselle.

Le Ballet: Care este balerina ce te-a lăsat cu respirația tăiată urmărind-o dansând?

Ana Maria Gergely: O balerină care mi-a tăiat respirația este Eva Evdokimova, care a dobândit titlul de Prima Ballerina Assoluta. Diana Vishneva este următoarea pe lista preferaților mei.

 Le Ballet: În câteva zile te întorci în vacanță în România. Cum îți place să-ți petreci timpul aici?

Ana Maria Gergely: Cu siguranță voi face o scurtă vizită la mare! Voi încerca să mă relaxez cât pot în această vacanță, pentru a ajunge la Londra cu forțe proaspete, însă, bineînțeles, nu mă voi duce acolo neantrenată.

ana maria gergelyVAM Productions Photography.

Advertisements