Tags

, , , , ,

surorile balerine alice si marina minoiuZilele trecute m-am întâlnit cu balerinele surori de la ONB, Alice și Marina Minoiu. Am vrut să aflu cum au ajuns amandouă să aleagă aceeași carieră și, mai ales, cum își petrec două balerine vacanța de vară.

Le Ballet: Despre Marina știu din interviul trecut cum a ajuns să ia lecții de balet, însă aș vrea să știu și despre tine, Alice.

Alice Minoiu: La balet am ajuns în același timp, cu o diferență de trei ani, diferență de vârstă care există și între noi. Eu am intrat la Liceul de Coregrafie în clasa a V-a, iar sora mea Marina în clasa a VI-a, semestrul doi. Am dansat amândouă la Ballet Art înainte și am luat lecții cu doamna Magdalena Rovinescu. Unde era una, era și cealaltă. La început, mama nu era foarte convinsă dacă să mă dea la balet, dar în final, cu ajutorul profesoarelor, am reușit s-o convingem.

Le Ballet: Cum a fost admiterea la Coregrafie?

Alice Minoiu: Comisia de profesori te testează dacă ai flexibilitate, deschidere, etc. Am avut și o probă de ritm, pentru că este importantă urechea muzicală în balet, și încă o probă care consta în a spune o poezie. Îmi amintesc că eu am recitat Somnoroase păsărele și a fost un moment în care toți profesorii s-au amuzat. Cum sora mea era deja la liceu, toată lumea i-a spus că eram cam grasă, ca o gogoașă.

Marina Minoiu: În liceu ni se cere să fim slabe. Trebuie să avem grijă să nu facem excese dacă știm că ne îngrășăm, ce avem voie și ce nu. Dar eu cred că e imposibil să nu ajungi la rezultate dacă mănânci sănătos, eviți ce știi că îngrașă și faci mișcare zilnic. Nimeni nu spune să te înfometezi. Deși am avut colege care au făcut gastrită în liceu, cădeau pe stradă, cu toate că e greșit, pentru că nu poți nici să faci performanță, nici să fii prezentă la cursuri.

marina si alice minoiu

Le Ballet: Alice, a avut Marina influență în deciziile tale de a urma cariera de balerină?

Alice Minoiu: Noi am plecat amândouă din același punct, însă ea ajunsese deja la Coregrafie și îmi povestea cum era la școală. Îmi spunea că e totul mult mai serios (eu mergeam de 2-3 ori pe săptămână la balet), că face balet în fiecare zi, ce se cere, cum sunt profesorii, etc. Așa că m-am ambiționat și eu și mi-am dorit mai mult.

Le Ballet: Două surori balerine împărțind aceeași scenă. Ce altceva mai împărțiți?

Alice Și Marina Minoiu: Mașina cu care venim în fiecare zi la teatru, prietenii. Noi tot timpul suntem împreună.

Le Ballet: Mergeți împreună la spectacole de balet?

Alice și Marina Minoiu: Prima dată am mers la balet când eram foarte mici și am văzut Giselle. Ca și primă impresie i-am spus mamei că am văzut îngeri pe scenă și insistam să ne mai ducă la baletul cu fata moartă. După aceea am mers la toate spectacolele și mergem și în prezent, chiar dacă mai rar, pentru că ne aflăm în cealaltă parte a Operei.

alice si marina minoiu

Le Ballet: Acum că sunteți în vacanță cum vă petreceți timpul liber?

Alice și Marina Minoiu: Mai multă odihnă acum la început de vacanță, deși încercăm să nu renunțăm definitiv la efort. Alergăm, mai lucrăm exerciții acasă, practicăm și arta de a lucra cu energia, thai chi. Învățăm să lucrăm cu energia, ceea ce ne ajută la psihic și echilibru, elemente de care avem nevoie în balet. Meseria noastră este foarte grea, iar pierderea echilibrului se poate face foarte ușor. Și atunci trebuie să știi să rămâi cu tine însuți la un punct.

Le Ballet: Povestiți o întâmplare haioasă din copilărie.

Alice și Marina Minoiu: Ne aducem aminte că eram mici și urmăream toate baletele pe programul Mezzo. Știm că am pus muzica din Spărgătorul de nuci și ne-am îmbrăcat în rochile lungi ale mamei, apoi am început să dansăm și să ne învârtim prin casă. Noi dansam serios atunci și imitam momentele din balet.

Le Ballet: Vă place să vă petreceți timpul împreună?

Alice și Marina Minoiu: Mai avem și momente de conflicte, dar majoritatea timpului stăm împreună, vacanțele le petrecem tot împreună.

marina si alice minoiu

Le Ballet: Sunteți implicate în proiecte de dans pe perioada vacanței?

Alice și Marina Minoiu: Perioada vacanței este liberă în general. E posibil să lucrăm cu copii în această vară. Am avut ocazia să dăm și cursuri de vals pentru miri în vacanțe. Tot vara avem și stagii de balet afară. Ne-am gândit să deschidem un studio de balet împreună, însă nu s-a concretizat ideea aceasta până acum.

Le Ballet: Alice, primești sfaturi de la sora ta mai mare legate de balet?

Alice Minoiu: Da, ea mai îmi dă sfaturi, chiar dacă nu merg neapărat să le cer. Ne mai întrebăm cum am dansat fiecare atunci când avem părți de solo. Ne ajutăm între noi, dar mie îmi place să întreb maeștrii în care am încredere, pentru că printre balerini pot fi multe păreri diferite. Noi avem dansatorii noștri care ne plac și începem să ne dăm cu părerea despre cum dansează, deși opiniile sunt diferite, pentru că ne plac lucruri diferite. Când urmărești un balerin îl urmărești prin prisma lucrurilor care îți plac personal.

marina minoiu

Le Ballet: Care este mâncarea voastră preferată?

Alice Minoiu: Mie îmi plac pastele și carnea de toate felurile. Eu nu pot să trăiesc fără ciocolată.

Marina Minoiu: Mie îmi plac foarte mult produsele de patiserie. Dintre o tartă și o ciocolată, clar aleg tarta.

Le Ballet: Care este cel mai frumos loc de vacanță pentru voi?

Alice și Marina Minoiu: Marbella, Spania. Am fost anul trecut și ne-a plăcut foarte mult. Anul acesta mergem în Grecia. În vacanțe ieșim mai mult și în București. Lui Alice îi plac cluburile extravagante, iar mie îmi plac cafenelele din Centrul Vechi.

Le Ballet: Care sunt serialele sau filmele voastre preferate?

Marina Minoiu: M-am uitat la Modern Family, dar nu prea urmăresc seriale, filme mai interesente văd câteodată.

Alice Minoiu: Eu recunosc că mă uit la telenovele dacă găsesc una interesantă. Dar sunt mai mult fan fotbal, țin cu FC Barcelona.

Le Ballet: Invitați publicul la Operă în stagiunea următoare.

Marina Minoiu: Vă așteptăm cu drag la Operă să veniți să descoperiți lumea baletului!

Alice Minoiu: Eu îi invit la Lacul Lebedelor, pentru că a rămas multă lume fără să vadă spectacolulul, cum toate biletele s-au vândut la reprezentațiile trecute.

Mulțumiri Ancăi Nițu pentru fotografiile din material.