Tags

, , , , , , ,

rudolf nureyev the life

M-am gândit să vă recomand o listă de cărți despre viețile balerinilor pentru zilele friguroase din această perioadă. Cine nu ar vrea să afle detalii de culise din lumea baletului, mai ales când balerinii principali sunt embleme ale scenei?!

Rudolf Nureyev: The Life. Încep cu o biografie care a rămas sub stiloul autoarei Julie Kavanagh timp de zece ani. Și rezultatul este o carte completă despre balerinul rus Rudolf Nureyev, cea mai importantă carte ce a fost vreodată scrisă despre el. Kavanagh a fost elevă a Royal Ballet School. Deși a renunțat la dans și a urmat cariera de jurnalistă, nu a putut să stea departe de lumea baletului, fiind căsătorită cu balerinul Ross MacGibbon și având un fiu care le-a moștenit talentul. A început să investigheze viața lui Nureyev încă din anii ’90, a stat de vorbă cu persoanele care l-au cunoscut pe balerin, a luat interviuri și a mers în Rusia pe urmele marelui dansator. În 848 de pagini sunt cuprinse copilăria, adolescența, refugiul dansatorului în teatrele din vest, visele lui, dragostea și împlinirea ca balerin și coregraf. Pe lângă toate aceste date importante care te plasează în câteva decenii istorice ale dansului, cartea prezintă și o serie de fotografii personale. Eu am comandat-o de pe amazon.es, în limba engleză, și este publicată de editura Penguin. Dacă aveți noroc o puteți cumpăra începând cu 3.50 euro, dar folosită. Dacă v-am convins de geniul scriitoarei Julie Kavanagh, vă recomand și Secret Muses: The life of Frederick Ashton, carte descrisă de The Times ca ‘cea mai buna biografie a unui balerin’.

La aceeași listă adaug și The diary of Vaslav Nijinsky, iar pentru a înțelege personalitatea complexă a personajului vă recomand să urmăriți filmele făcute după viața lui: Riot at the Rite, Nijinsky 1980.

jurnalul lui vaslav nijinsky

I, Maya Plisetskaya. Prima ballerina a teatrului Bolshoi descrie în 470 de pagini evenimente din viața personală care au marcat-o și tumultoasa carieră de balerină.

I, maya plisetskayaLife in Motion, an unlikely ballerina este o carte actuală, care ne transportă de la clasicul din Europa spre vest, în America, unde Balanchine a decis să creeze. Misty Copeland este balerina de culoare neacceptată, dar care a luptat pentru visul ei. O carte despre motivație, luptă și vise împlinite.

lost in motion misty copeland

Fotografiile din acest material sunt de pe amazon.es

Advertisements