Tags

, , ,

Mila Kunis, celebra actriță din filmul ”Black Swan”, afirmă că: ”poantele sunt o cruzime. Nici măcar nu e nevoie să te urci pe ele ca să simți durerea. E de ajuns să le încalți și o vei simți.” Considerați că aceste afirmații influențează părerile oamenilor și îi fac să asocieze baletul cu ceva banal?

Declarațiile în sine mi se par banale. Nu am văzut filmul și, sincer, nu-mi stârnește nicio curiozitate. Am citit în presă mai multe declarații ale actriței principale, Natalie Portman, de exemplu în ”Ziarul de Catalunya”(6.02.2011), unde spunea: ”Constant, corpul tău este supus unei dureri extreme. Am înțeles cu adevărat autoflagelarea practicată de o balerină.” Acest comentariu este unul dăunător și barbar cu adevărat. Am aflat din presă că aproape tot filmul se bazează pe sacrificiile și durerea unei balerine. Nu consider o nebunie să umbli cu poantele în picioare prin casa, de exemplu. Unele balerine fac acest lucru pentru a le inmuia și a le uza. Pentru o balerină este o plăcere să le poarte și să le folosească. Sunt frumoase! La început, într-adevăr doare; este o pereche de încălțăminte dură, diferită și cu o formă strâmtă. Dar să fim serioși, aceste comentarii sunt nedrepte și dăunătoare. În plus, sunt comentariile unei actriție, și nu ale unei balerine profesioniste. Cred că filmul prezintă lumea baletului într-o lumină negativă. Există școli de balet și profesori specializați, calificați și responsabili, care învață elevii cum să folosească poantele. Atunci când se studiază cu prudență și deprindere, baletul clasic reprezintă o fericire, atât pentru fizicul fiecăruia, cât și pentru spirit. Este ca o minune.

Care este prețul unor poante de calitate?

Depinde de marcă; unele sunt în jur de 40 de euro.

Atunci când balerina are o forță excesivă în picioare, experții care fabrică poantele adaugă întărituri suplimentare acestora. Care este procesul?

Experții care se ocupă cu fabricarea poantelor fixează o talpă dublă și adaugă întărituri suplimentare, pentru ca vârfurile poantelor să aibă o viață mai lungă, ca piciorul să fie mai bine fixat în ele și ca persoana care le utilizează să poată să stea corect pe ele. În situația descrisă, nu există pericolul ca piciorul să se rupă sau să alunece ,  iar utilizând această tehnică, poantele rămân ceva mai dure, în comparație cu cele obișnuite. Există și poante făcute la comandă, în funcție de forma și mărimea picioarelor unei balerine. În marile companii de balet ale lumii se procedează astfel. Fiecărei artistă i se fac poante pe măsura picioarelor. Industria poantelor este una dintre cele mai vaste.

Foto și text
Citește și ”Rolul poantelor în baletul clasic (I)” , ”Rolul poantelor în baletul clasic (II)”